български english
Регистриран ли сте?

» Забравена парола?

» Нова регистрация

ОТ 6 МЕСЕЦА ДО 1 ГОДИНКА

Между 6 и 8 месец, Вашето бебе вече е способно да седи стабилно без подкрепа, да пълзи наоколо и да сграбчва всеки предмет, който му се появи наблизо. Предните зъбки се показват около 6 месец и скоро то започва да хапе и дъвчи меки храни.

МАЛЪК ЛЮБОПИТЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

След 8 месец, бебето вече пълзи по-умело и по-бързо. Опитва се да се изправя подпирайки се на мебелите и е способно да изкачва стълби пълзейки. (Но не може безопасно да слезе обратно!) Използва ръцете си значително по-ефективно и може да отваря долните шкафове и чекмеджета вкъщи. Родителите трябва да изострят вниманието си относно безопасността през този период, защото техните бебета са вече изключително любопитни. В този период е препоръчително бебето да не се оставя в стаята само без надзор от възрастен. С цел да се обезопаси домашната среда е добре да се използват всякакви механизми и предпазни средства за заключване на врати, запушване на електрическите контакти и т.н. Слуховите умения на бебето са значително подобрени и то може да разбира думи като "Не!" и "Недей!". Това е възрастта през оято се развива здрава привързаност към семейството и бебето може да се чувства дискомфортно в присъствието на непознати.

ПЪРВИ СТЪПКИ И ДУМИ

Около първия рожден ден на Вашето бебе то може да стои изправено с подкрепа и е готово за първите си стъпки. Може да се катери, да се изправя само и да се упражнява в ходене с помощта на проходилка или държейки родителите си за ръка. Мускулите на пръстите на ръката са добре развити, така че бебетата могат да вдигат малки предмети само с палеца и показалеца си. Когато му се даде молив то може да рисува по лист хартия (и не само  ). Бебетата започват да си изграждат модели на бърборене и да включват различни думи и имена в комуникацията си.

ПОДХОДЯЩИ ИГРАЧКИ ОТ 6 МЕСЕЦА ДО 1 ГОДИНКА 

ДОКОСВАНЕ И ДЪРЖАНЕ:

  • Играчки с различен вид повърхности: гладки, меки и груби
  • Безопасни играчки за бебета за гризане като гумени рингове

РАЗВИВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ:

  • Проходилки и играчки за бутане и дърпане за развиване на различни мускулни групи и подпомагане на баланса. Меки топки, пирамиди и кутии за подобряване на фината моторика и координацията.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СТИМУЛАЦИЯ:

  • Цветни книжки с картинки, които да се четат от родителите и меки книжки за игра в кошарката.
  • Играчки за баня като малки купички, които помагат на бебето да се научи да полива, да подбира и разпознава цветовете. Плуващи играчки (лодки, патета и рибки) за изобретателна игра по време на баня

 

Sustainable Way Sustainable Way Sustainable Way