български english
Регистриран ли сте?

» Забравена парола?

» Нова регистрация

ОТ 1 ДО 2 ГОДИНИ

Между 1 и 2 години Вашето дете започва да излиза от периода, в който е било бебе и се превръща в подрастващо дете. Придобило е много нови умения и има голямо количество енергия за изразходване. Ваша важна роля като родител е да помогнете на детето да се забавлява на своята новопридобита независимост, съобразявайки и осигурявайки му чувството за сигурност и безопасност.

ИЗСЛЕДВАНЕ И ОТКРИВАНЕ

След първия си рожден ден, Вашето бебе претърпява физическа трансформация. Вече може да се движи наоколо по-бързо от преди и обича да изследва заобикалящата го среда. Въпреки това, все още му липсва интелектуалната способност да предвижда последици и разполага с ограничена памет за миналите събития. Домът и игралното пространство трябва постоянно да се наблюдават и да се гарантира безопасността на детето. Социализирането, опитването на нови храни и срещането на нови места са много забавни дейности за подрастващите.

ПОВЕЧЕ КОМУНИКАЦИЯ

През този период Вашето дете попива езика с много бързи темпове. Дори някои подрастващи да не изговарят думи като други деца, те добре разбират какво им казват възрастните. Към средата на 2 година, Вашето дете вече може да употребява около 10 познати му думи, но бързо след това достига до около 200 думи. По това време се появяват и първите изречения, които детето изрича. Подрастващите обичат да жестикулират, за да представят идеите си и е често срещано явление да си измислят собствени думи за определени неща.

ИМИТАЦИЯ

Децата в тази възраст са много наблюдателни и се учат като гледат и имитират. Изпитват огромно удоволствие да се преструват, че извършват нещо точно като Мама или Татко. Ролевата игра продължава през цялото детство като изобретателна и въображаема форма на игра.

ЕСТЕСТВЕНО ЕГОЦЕНТРИЧНИ

На 2 децата са склонни да бъдат егоцентрични и често са прекалено самоуверени. Не са съвсем готови да съжителстват заедно в групи от връстници и да споделят с тях. Способността им да мислят за чувствата и нуждите на другите е качество, което се развива постепенно в детството. Родителите могат да помогнат като моделират поведение на съвместителство и създават ситуации, при които споделянето на вещи е позитивен избор за детето. Това е възрастта, през която Вашето дете започва да взима участие в самообслужващите дейности като миене на ръце, миене на зъби и се научава да помага когато го обличате. На 2 години Вие би трябвало да научите детето на елементарна вежливост, да казва "моля' и "благодаря" и да го поощрявате когато то го прави уместно.

ПОДХОДЯЩИ ИГРАЧКИ ОТ 1 ДО 2 ГОДИНИ

 

Sustainable Way Sustainable Way Sustainable Way