български english
Регистриран ли сте?

» Забравена парола?

» Нова регистрация

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ИГРАТА

 

Естествената склонност на децата да играят, обогатява тяхното физическо, емоционално, социално, осезателно и интелектуално развитие. За родителите е важно да разберат множеството пътища, по които децата учат и растат чрез играта.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Тичането, катеренето и карането на колело са дейности, които повишават силата и подвижността на множество мускулни групи. Ставайки все по-сръчни развивайки телата си, децата изпитват повече удоволствие от физическата игра.  Малките деца са силно заинтригувани от това да имитират познанията на своите по-големи братя и сестри и родители. Търпелив родител може да изпита голямо задоволство от това да научи децата си да хвърлят, хващат или ритат топка. Извършването на дейности, свързани с фината моторика като рисуване, боядисване, строене с блокчета и навързване на мъниста, помага за развитието зрителната проницателност и сръчността на ръцете и пръстите. Такива умения са много ценни при извършване на ежедневни дейности като писане, хранене и обличане.

ЕМОЦИОНАЛЕН БАЛАНС

Лесно е да се види радостта , изписана по лицето на Вашето дете когато то играе щастливо. При самостоятелна игра то може да приеме някои от преживяванията си посредством ролеви игри. Играчки за подреждане, сортиране и категоризиране могат също да окажат релаксиращ ефект върху детето. Ранните преживявания от четенето с родителите на книжки с картинки са също комфортна форма на тиха игра.

Психологът Зигмунд Фройд твърди, че играта е съществен способ при децата за разтоварване от чувството им на тревога и напрежение. Например спортуването или играта с кукли или колички е здравословен емоционален отдушник за чувстото на ревност или конфликт при появата (раждането) на братче или сестриче. Играта е релаксираща (успокояваща) дейност допринасяща за емоционалния баланс, освобождаване на напрежението и може да помогне на детето да пренасочи емоциите си в положителна посока. Чрез играта, децата могат да разберат по-добре собствените си чувства и тези на останалите.

ИНТЕЛЕКТУАЛНО ИЗРАСТВАНЕ

Играта е важна част от развитието на мозъка. Когато бебетата открият пръстите на ръцете и краката си те вече са открили своята първа играчка. Използвайки совите сетива за допир, зрение и слух те изграждат пътеки в мозъка, които оформят фундамента на интелектуалното развитие. Играейки децата се сблъскват с множество нови концепции като количество, размер, форма, разстояние, време, звук и texture. Различните типове играчки предлагат различни интелектуални предизвикателства. Пъзлите и игрите за подбор и съчетаване изострят паметта им. Игрите за сортиране на геометрични фигури помагат на децата да разпознават цветовете и геометричните фигури. Колекцията за предучилищна възраст PlanPreschool предлага много други уникални играчки за сортиране и броене, които подсилват заучаването със забава и креативни обрати. Докато децата играят, те овладяват нови концепции, увереността им расте и нямат търпение да се захванат с още задачи, които ще повишат опита им. Играчки, които предоставят възможност за решаване на проблеми, изискват изобретателност и възображение, спомагат за интелектуалното израстване на децата.

СОЦИАЛНО СЪЗРЯВАНЕ

В ранната си възраст децата обичат да играят самостоятелно, но с порастването си те започват да предпочитат да играят в групи. Когато бъдат готови да изчакват реда си и споделят играчките си те стават по-склонни да се присъединяват към групи играещи деца. Постепенно се научават на компромис, сътрудничество, съгласие, прошка и избор. В замяна се наслаждават на удоволствието от общуване в компания и споделения опит.  Това са важни ключове за децата в развитието им към социално приспособени възрастни индивиди.

ПОВИШАВАНЕ НА ЕЗИКОВИТЕ ПОЗНАНИЯ

Играта повишава езиковите познания по много начини. Игрите на ужким са много вербални и позволяват на децата да се упражняват в използването на думи, които изразяват чувствата и мислите им. Докато играят в роли те могат да описват действия и да разграничават минало, настояще и бъдеще. Ученето на песни, стихотворения и играта на въпроси и отговори повишават умението им да слушат и да разбират, както и подобряват езика им за изразяване.

Sustainable Way Sustainable Way Sustainable Way