български english
Регистриран ли сте?

» Забравена парола?

» Нова регистрация

ВРЕМЕ Е ЗА ДОБРА ИГРА

Родителите играят решаваща роля в оформянето на игровия опит на децата си. Избирайки подходящите играчки, създавайки им привлекателно място за игра и осъзнавайки нуждите на своите деца, произтичащи от фазата им на развитие, както и техните индивидуални предпочитания, те могат да се забавляват участвайки в най-магическите моменти от детството им.

РОЛЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ

Майката и бащата са двете най-важни фигури в света на детето. Когато те взимат участие и играят заедно с децата си те се превръщат в тяхната най-добра играчка! Родителите би трябвало да насърчават и да се възхищават на децата си когато те си играят щастливо. Усмивка, добра дума или една прегръдка показват, че Вие се гордеете с постиженията на детето.

ИГРАЙТЕ ПО ТЕХНИЯ НАЧИН

Давайки на Вашите деца свободата да играят по начина, който им харесва им позволявате да изследват света с тяхното собствено темпо. Следвайте детето си и не го притискайте да играе по Ваш начин. Така ще му помогнете да укрепи самоувереността си и ще поощрите изобретателността му. Вниманието на родителите по време на играта на техните деца спомага за изграждането на здрава и силна връзка между дете и родител.

ПОДХОДЯЩА ИГРАЧКА

Можете да предоставите на децата си подходящата играчка във всяка фаза от развитието им, изследвайки техния интерес и следвайки указанията за възрастово съответствие на производителя. Наблюдавайки как Вашето дете расте и придобива нови умения, можете да му помогнете да се учи, като му предоставяте играчки, предлагайки нови вълнуващи предизвикателства. Когато детето играе често и продължително с определена играчка, то показва че се забавлява в процеса на учене и е изградило комфортен модел на игра.

Когато избирате играчки е съществено да наблегнете върху качеството за сметка на количеството. Децата лесно могат да бъдат претрупани с твърде много играчки или разочаровани от лошо изработени играчки, които се чупят. Наблюдавайки децата си докато играят ще имате възможност да разберете какъв тип играчки предпочитат. Подмяната на играчките може да бъде полезна стратегия за родителите. Това значи, че някои от по-рядко използваните играчки могат да бъдат премествани от мястото за игра за известен период от време. Можете да ги върнете когато забележите, че детето губи интерес към играчките, налични към момента на мястото му за игра. Комбинирайки групи от играчки по различни начини, децата могат да създават нови игри.

СПОДЕЛЕНОСТ

Приучаването към споделянето с желание на играчките е едно от фундаменталните предизвикателства и задачи в детството. Родителите трябва да следят това умение да се развива постепенно и на време. Две годишните деца още не са готови да споделят играчки просто защото не са способни да мислят за гледната точка на другите деца. Докато пет годишните осъзнават разликата между споделянето и притежанието на играчката. Също така те вече са способни да оценят концепцията за споделянето, с цел да създават приятелство. Родителите могат да помогнат като предизвикват ситуации, при които споделянето на играчки е позитивен избор. В същото време детето не трябва да бъде притискано да дава най-любимата си играчка на други (като например специалното си одеало или мечето, с което заспива). На другото дете може внимателно да му бъде обяснено, че има неща, които не са за поделяне, но може да му се предложат други играчки.

МЯСТОТО ЗА ИГРА

Идеалната обстановка за игра е чиста, светла, добре организирана и съизмерена според размера на детето. В ранното детство повечето играчки се държат в кошарата или прикрепени към детското креватче. С порастването на децата те се нуждаят от вътрешно и/или външно пространство, където могат да играят в безопасност. Играчките трябва да се съхраняват в кошове или кутии, където лесно могат да бъдат виждани и частите държани в комплект. Децата се забавляват повече, когато знаят къде да открият играчките си. Дори много малки деца изпитват удоволетворение когато се грижат за нещата си и се научават да ги подреждат на правилното място след като приключат игра.

Sustainable Way Sustainable Way Sustainable Way